Dieta chorych na celiakię

Aktualnie coraz większa ilość osób cierpi na nietolerancję glutenu, czyli bardzo popularną chorobę zwaną celiakią. Celiakia objawia się myślami po spożyciu towarów, które zawierają w sobie gluten, czyli białko występujące w zbożach. Na nieszczęście choroba ta jest bardzo nieprzyjemna, bo poprawnie uniemożliwia standardowe życie osobom, które nie tolerują glutenu.

Zjedzenie dosłownie najmniejszej ilości glutenu może się skończyć wstrząsem, więc trzeba wybierać wyłącznie i jedynie takie produkty, które nie mają tego składnika. Dieta bezglutenowa jest trudno dietą, dlatego że gluten jest obecny w wielu produktach spożywczych, a tak naprawdę w większości gotowych dań. To powoduje jednak, żeby eliminowanie go z diety i wyselekcjonowanie posiłków bezglutenowych może stwarzać problem (sprawdź: restauracje bezglutenowe). Na nieszczęście produkty bezglutenowe są również droższe, zatem trzeba się liczyć z tym, że taka dieta będzie również droższa dla naszego portfela i bardziej problematyczna. Należy gruntownie przemyśleć składy wszystkich towarów spożywczych, aby upewnić się, że występuje na nich tak zwany symbol przekreślonego kłosa, który informuje o tym, że produkt nie zawiera w składzie glutenu (sprawdź również: leczenie celiakii). Wyłącznie takie produkty są bezpieczne dla osób cierpiących na celiakię. W wielu przypadkach potrawy trzeba w każdej sytuacji przygotowywać od podstaw, czyli nie wolno przygotowywać potraw, ze składników, co do których nie mamy pewności, czy są wolne od glutenu. Na nieszczęście cały ten sposób żywienia jest skomplikowany i zabiera na prawdę dużo czasu, niemniej jednak osoby chore na celiakię po prostu nie mają innego wyjścia i muszą tak jeść.

Zobacz więcej: restauracje bezglutenowe.